Straff de som jukser!

 

Som elev i den videregående skolen tvinges jeg til å vitne at mine medelever jukser seg til bedre karakterer. Det største problemet har ikke med tilgang til pc å gjøre, men heller mobiltelefoner. Den mest brukte juksemetoden er rett og slett at du tar bilde av viktige grafer, illustrasjoner eller formler. Når da læreren ikke er observant, men sitter og retter prøver eller lignende er det ingen sak å se ned i fanget for å lese av mobilen.

Dette kan virke som en liten sak, men det å jukse på en prøve betyr gjerne at du klarer å løfte karakteren din et hakk. Om du da jukser i et eller to fag sitter du plutselig med et par ekstra studiepoeng. Dette blir da veldig alvorlig når det skal søkes til videre utdanning. Søker du til en linje med litt prestige (NHO, Medisin, etc) betyr disse ekstra studiepoengene ikke bare at du kommer inn, men gjerne at du også dunker noen andre ut. Jeg vet med meg selv at jeg kommer til å bli rimelig ergerlig om jeg ikke kommer inn på den studieretningen jeg vil, når det antakeligvis sitter en jukser med 1-2 studiepoeng mer en meg.

Så hva kan gjøres?
Jeg tror rett og slett vi må gi juksere en strengere straff, og straffe de oftere. Jeg mener man bør stryke hele faget hvor man blir tatt for juks. Sånn som det er i dag stryker du kun på den prøven du jukser på. Jeg har snakket med en del andre, og vet også med meg selv at terskelen for juks blir mye høyere om du stryker hele faget. Jeg skjønner heller ikke hvorfor vi skal gi noen som blir tatt for juks en reel sjanse til å hente seg inn igjen i faget. Tas du for juks på en prøve er sjansen stor for at du også har jukset på andre prøver i samme fag.

Dessverre ligger mye av problemet ofte også i at de som jukser slipper unna med unnskyldninger som «Jeg fikk bare en melding» derfor må i tillegg til strengere straffer også lærere bli strengere på det å straffe noen. Under en prøve er det totalforbud mot mobiltelefoner, da hjelper det ikke at man fikk melding. Om du må låne utstyr (for eksempel linjal) av naboen skal dette alltid gå igjennom sensor/lærer først, så direkte kommunikasjon mellom elever er aldri nødvendig.

Det må handles raskt for å sikre en rettferdig vurdering!
Så lenge det ikke gjøres noe ifra høyere hold vil jeg avslutte med å oppfordre alle til å minne kompisen på at juksing ikke er særlig kult.

2 kommentarer til «Straff de som jukser!»

    1. Når de jukser og sørger for at snittet på videreutdanning øker er det alles problem, så her har du rett og slett feil. Dessuten kan vi se på det som et samfunnsproblem, både jukset og de som har like høy aksept for det som deg selv.

Legg inn en kommentar