Løp deg til legestudiene

 

Ballferdigheter, kondisjon og kråkestuping teller i dag like mye som realfagskompetanse, norsk og mattekunnskap når du skal søke Studieplass.

Må det gjøres enda mer med kroppsøvingsfaget enn de endringene som ble foreslått i 2011, og i så fall hva?
Endrings forslaget finner du HER

I dag er det like viktig å løpe fort som det er å være flink i matte når du søker skoleplass etter VGS. Dette gjelder uansett om du har planer om å studere til å bli matematiker eller spille håndball på toppnivå. Vurderingen i gym er en problemstilling det jobbes alt for lite med, det virker ut som at saken har havnet i «Sånn har det hvert i alle år boksen.» det er et sted saken absolutt ikke hører hjemme. Det må større endringer til, og det fort. Hvert år mister godt kvalifiserte studenter skoleplassen sin fordi de ikke løper raskt nok.

 

Hva kan gjøres?
Jeg mener gym ikke bør vurderes med en karakter. Det kan eventuelt vurderes med under middels, middels og over middels, så elevene har mulighet til å jobbe seg opp uten at det står på vitnemålet. Jeg tror heller ikke det det er noen idé å la innsats og teori være det eneste som teller på karakteren. Det kommer til å føre til at trynefaktor og «smisk» får for mye å si. Det handler ikke om at jeg ikke har tillitt eller stoler på de norske gymlærerne, men med hvordan mennesker er skrudd sammen. Uansett hvor objektiv læreren prøver å være vil alltid klassens drittsekk trekkes ned, på sammen måte som det vil trekke opp om du har en god tone med læreren.

La høgskolene og universitetene velge selv. En annen mulig løsning er å la høgskoler og universiteter selv velge hvilke fag de prioriterer. Dette vil gi høgskoler en mulighet til å prioritere bort de fagene de mener er irrelevante for den undervisningen de tilbyr. De skal selvfølgelig også ha mulighet til å ikke ta med andre fag de mener er unyttige.

«Jeg synes ikke at gymkarakteren skal fjernes. Tenk på de som ikke får det til i andre fag?» Dette er kanskje det argumentet du hører mest for å beholde vurderingen. Det ville hvert mulig å gå for et slags kompromiss, tilby et nytt valgfag på studiespesialiserende og kalt det «idrett.» Dette vil da komme i tillegg til vanlig gym og kan ha de samme vurderingene som gym har i dag. På denne måten vil de som gjør det bra i gym ha mulighet til å beholde vurderingen.

 

Det jeg ser som den beste løsningen er å beholde kroppsøvingsfag som et fag som motiverer til fysisk aktivitet, men uten karakter vurdering. Det kan til gjengjeld tilbys et valgfag “idrett” så de som ønsker karakter i gym kan få det.

Kommentar feltet er åpent for gjester!

 

Om meg

Navnet mitt er Kristian Balswick. Jeg er 17 år og kommer ifra Jevnaker.

Jeg er halvveis inn i første året på Ringerike VGS. Som den halv-nerdete-teoretikeren jeg er, har jeg valgt å gå studiespesialisering. Fortiden er det skolen, politikk og trening som spiser av fritiden, men den største biten går nok til skole. Målet er å komme inn på Handelshøgskolen i Bergen, noe som i 2011 krevde 52,7 studiepoeng.

Politikk
Jeg gikk inn i politikken  i 9. klasse når jeg ble valgt inn til Ungdommens Fylkesting Oppland. Der sitter jeg enda og har et verv som 1. vara i AU.
Sterkt påvirket etter å ha bodd 15 år i en kommune hvor arbeiderpartiet kan si de gjorde et dårlig valg med 52% av stemmene, I tillegg til påvirkning ifra en familie med røtter i Arbeiderpartiet trodde jeg vel egentlig arbeiderpartiet var partiet for meg. Det gikk ganske fort opp for meg at dette ikke stemte i det hele tatt. Etter å ha satt meg inn i partienes ideologi og politikk fant jeg ut at jeg var blå tvers igjennom, Høyre var partiet for meg. Dette har jeg bare fått bekreftet jo mer jeg har lært og jo mer jeg har engasjert meg.

Derfor meldte jeg meg inn i Unge Høyre. Jeg viste ikke helt hva jeg gikk til, men UH viste seg å være en fantastisk organisasjon. Ikke bare møter jeg masse flotte engasjerte ungdommer som deler politisksyn med meg, jeg har også lært veldig mye om politikk, diskusjon og media.

Generalforsamlingen 2011 ble jeg overaskende valgt inn i Oppland Unge Høyres AU. Dette ga meg masse motivasjon og jeg ser frem til å drive valgkamp og arbeide med politikk frem mot valget 2013. (Når vi igjen skal sikre borgerlig regjering)

Om det er noe du lurer på er det bare å legge igjen en kommentar eller ta kontakt!

Epost: kristian@ibdata.no
Mobil: 48170208

Damenes Tale 4. dagsballet 2011

I jula ble jeg spurt om å holde en tale til ære for damene. Det var veldig vanskelig å finne tips og eksempler på nettet så under følger talen jeg skrev og holdt. Talen fikk overraskende gode tilbakemeldinger!

Kjære forsamling, men spesielt damene som er her, for det er dere jeg har fått i oppdrag å gjøre stas på. Når jeg i går takket ja til å holde damenes tale dukket det opp et par bekymringer, spesielt hva jeg skulle si og hvor lenge jeg skulle snakke. Jeg kom fort på et klokt råd som jeg leste et sted for en stund siden, det er som følger: En god tale er som et skjørt, langt nok til å dekke det viktigste, men så kort at det er spennende.

Så da var lengden på plass og innholdet gjenstod. Det viste seg at det ikke var særlig vanskelig å finne på noe å si heller, for bare på stikkordsform kunne talen vare hele kvelden, Vakre, Tiltrekkende, Sjarmerende, Smilende, glimrende, søte… listen er evig lang.
Men jeg antar det er flere en meg her som er interessert i å svinge seg litt på dansegulvet, eller snakke med de nydelige jentene vi er så heldige å ha her, så jeg måtte finne på noe annet å si.

Jeg har aldri holdt en festtale på denne måten før, så jeg måtte gjøre endel Research derfor måtte jeg ty til internett og googlet «damenes tale», Jeg må få si at det hjalp skikkelig på motivasjonen når det første som dukket opp var: Damenes tale er en av de vanskeligste talene å holde, det er en kompleks tale som krever mye av taleren …  Jeg viste jo ikke hva kompleks betydde engang. Heldigvis dukket det opp tips om at du kunne dra inn dagsaktuelle temaer og sammenligninger.
Så når jeg tittet ut av vinduet og det var både kraftig vind og regn var det ikke vanskelig å se likheter til damene. For som en orkan er jentene våte og ville når de kommer men så river med seg både hus og bil før de drar igjen.

Nei, nå får det være nok tull. Dere kvinner, jenter, damer alt etter hva dere føler dere som er bare helt fantastikse. Jeg vet rett og slett ikke hva vi gutta skulle gjort uten dere. Når vi er slitne og alt bare er dumt, da er det dere som trøster oss og får alt til å se lyst ut igjen.  Dere er alltid den siste brikken som kan få et godt liv til å bli perfekt. Selv om det kanskje ikke alltid syntes like godt tror jeg alle gutta i lokalet kan si seg enig i at vi faktisk er veldig glad i dere.

Nå skal dere snart få fortsette med (det vi driver med)

Men før jeg avslutter vil jeg at alle guttene reiser seg og hever glassene i en skål for de perfekte jentene vi er så heldige å ha her hos oss i dag!

Å dere gutter må huske at damene er faktisk mennesker de også, bare klokere og penere en oss.

Kos dere vidre ikveld! Takk for meg