Løp deg til legestudiene

 

Ballferdigheter, kondisjon og kråkestuping teller i dag like mye som realfagskompetanse, norsk og mattekunnskap når du skal søke Studieplass.

Må det gjøres enda mer med kroppsøvingsfaget enn de endringene som ble foreslått i 2011, og i så fall hva?
Endrings forslaget finner du HER

I dag er det like viktig å løpe fort som det er å være flink i matte når du søker skoleplass etter VGS. Dette gjelder uansett om du har planer om å studere til å bli matematiker eller spille håndball på toppnivå. Vurderingen i gym er en problemstilling det jobbes alt for lite med, det virker ut som at saken har havnet i «Sånn har det hvert i alle år boksen.» det er et sted saken absolutt ikke hører hjemme. Det må større endringer til, og det fort. Hvert år mister godt kvalifiserte studenter skoleplassen sin fordi de ikke løper raskt nok.

 

Hva kan gjøres?
Jeg mener gym ikke bør vurderes med en karakter. Det kan eventuelt vurderes med under middels, middels og over middels, så elevene har mulighet til å jobbe seg opp uten at det står på vitnemålet. Jeg tror heller ikke det det er noen idé å la innsats og teori være det eneste som teller på karakteren. Det kommer til å føre til at trynefaktor og «smisk» får for mye å si. Det handler ikke om at jeg ikke har tillitt eller stoler på de norske gymlærerne, men med hvordan mennesker er skrudd sammen. Uansett hvor objektiv læreren prøver å være vil alltid klassens drittsekk trekkes ned, på sammen måte som det vil trekke opp om du har en god tone med læreren.

La høgskolene og universitetene velge selv. En annen mulig løsning er å la høgskoler og universiteter selv velge hvilke fag de prioriterer. Dette vil gi høgskoler en mulighet til å prioritere bort de fagene de mener er irrelevante for den undervisningen de tilbyr. De skal selvfølgelig også ha mulighet til å ikke ta med andre fag de mener er unyttige.

«Jeg synes ikke at gymkarakteren skal fjernes. Tenk på de som ikke får det til i andre fag?» Dette er kanskje det argumentet du hører mest for å beholde vurderingen. Det ville hvert mulig å gå for et slags kompromiss, tilby et nytt valgfag på studiespesialiserende og kalt det «idrett.» Dette vil da komme i tillegg til vanlig gym og kan ha de samme vurderingene som gym har i dag. På denne måten vil de som gjør det bra i gym ha mulighet til å beholde vurderingen.

 

Det jeg ser som den beste løsningen er å beholde kroppsøvingsfag som et fag som motiverer til fysisk aktivitet, men uten karakter vurdering. Det kan til gjengjeld tilbys et valgfag “idrett” så de som ønsker karakter i gym kan få det.

Kommentar feltet er åpent for gjester!

 

6 kommentarer til «Løp deg til legestudiene»

 1. Jeg er helt enig med deg! jeg har nemlig opplevd det at gym er det eneste faget som trekker meg ned..Forrige halvåret hadde jeg kun 5’ere og 6’ere i de ulike fagene, men jeg fikk 4 i gym. Det er utrolig teit å tenke på at det å ikke være rask eller ha god kondis kan minske dine sjanser og muligheter til å komme inn på den skolen som du vil på.

  Det er greit at det legges vekt på idrett, det er jo tross alt en del av kulturen. Men at det kan hindre en person som er super god i matte og naturfag å komme inn på medisinstudiet er bare håpløs og absurd. Som du sa, gym burde ikke vurderes med vanlige karakterer.

  1. Føler kanskje at “Bestått” og “Ikke bestått” er en god løsning. Alle som prøver vil stå i faget, men de som bare sluntrer unna straffes fordet.
   Desuten er gym et fag som skal motivere til fysisk aktivitet, ikke knuse all idretsglede med dustete vuredringer på hvor flink du er til å turne!

 2. I alt så er det en grunn for hvorfor man velger studiespesialisering, og ikke idrett viss man ikke er flink i det feltet. Dermed synes jeg karakteren ikke burde telles spesielt for de som har allmen

 3. Jeg er helt enig med det du skriver, men det er vanskelig å bli hørt når man er på vår alder. Jeg er født i 1996, har mange sterke meninger og kan argumentere for dem, men ingen hører etter. Gym passer ikke for alle – men slik er det i alle fag. Med mindre du skal bli politi eller idrettsstjerne, når trenger du egentlig gymkarakteren? Matte og norsk bruker man hele tiden, noe visse politikere pleier å glemme.
  Jeg hadde til jul 5,6 i snitt, men vet at det kommer til å falle når vi skal springe 3000 meter i gymmen – med karakter. For mange er det fysisk umulig, uansett hvor mye de forbereder seg, å springe tre kilometer på tolv minutter eller mindre. Jeg likte godt forslaget ditt om å fjerne karakteren, og evt. ha høy, middels eller lav måloppnåelse og at det ikke kommer på videregående. Men hvordan skal vi få politikerne til å høre?

   1. Om du føler du ikke blir hørt anbefaler jeg deg å melde deg inn i et ungdoms parti. Vet ikke hvordan praksis er i AUF, men i Unge Høyre har vi både møte og stemmerett på Høyre sine møter. Det gjør egentlig generelt at du stiller likt med de voksne.

    Jeg opplever iallfall selv at jeg er blitt tatt veldig godt imot i både Unge Høyre og Høyre. Om du ønsker mer informasjon eller lignende så er det bare å sende meg en mail eller en melding på Facebook, så skal jeg svare så godt jeg kan!

Legg inn en kommentar