Bra jukset kompis – Aftenposten

Skrev i mitt forige inlegg om juksing i skolen. Sendte også et inlegg som kom med i aftenpostens nettavis. Innlegget er som følger:

 

Bra jukset, kompis!

Er det blitt greit å jukse i den norske skolen? Jeg går selv på videregående og tvinges til stadighet til å se mine medelever jukse på prøver. Og det som skjer i det skjulte, dras opp i gjengen etterpå. «Fy fader, folkens, jeg skrev på innsiden av beltet» eller «Jeg var sikker på at sensor skulle ta meg». Det virker rett og slett som at det har vokst frem en kultur rundt dette.

Kanskje virker det som en bagatell, men å jukse på en faktaprøve kan gjerne bety at du løfter karakteren din et hakk. Om du da jukser i to-tre fag, sitter du plutselig med en håndfull ekstra studiepoeng. Ikke bare lurer du deg til en studieplass, men det betyr også at du dytter ut en annen kandidat. Det skremmer meg at juks i så stor grad er akseptert blant elevene, når det går så hardt utover andre.

Jeg mener du bør stryke i hele faget du jukset i, om du tas. Dette vil heve terskelen for å jukse. Dessuten ser jeg ingen poeng i å gi juksere sjansen til å hente seg inn igjen. Jukser du på en prøve, er det store sjanser for at du allerede har jukset på en annen prøve i samme fag.

Inntil det tas grep for å få bukt med juksingen, vil jeg oppfordre alle til å minne kompisene på at det ikke er kult å jukse. Husk at det kan være din studieplass han stjeler.

 

Du finner også innlegget HER

Straff de som jukser!

 

Som elev i den videregående skolen tvinges jeg til å vitne at mine medelever jukser seg til bedre karakterer. Det største problemet har ikke med tilgang til pc å gjøre, men heller mobiltelefoner. Den mest brukte juksemetoden er rett og slett at du tar bilde av viktige grafer, illustrasjoner eller formler. Når da læreren ikke er observant, men sitter og retter prøver eller lignende er det ingen sak å se ned i fanget for å lese av mobilen.

Dette kan virke som en liten sak, men det å jukse på en prøve betyr gjerne at du klarer å løfte karakteren din et hakk. Om du da jukser i et eller to fag sitter du plutselig med et par ekstra studiepoeng. Dette blir da veldig alvorlig når det skal søkes til videre utdanning. Søker du til en linje med litt prestige (NHO, Medisin, etc) betyr disse ekstra studiepoengene ikke bare at du kommer inn, men gjerne at du også dunker noen andre ut. Jeg vet med meg selv at jeg kommer til å bli rimelig ergerlig om jeg ikke kommer inn på den studieretningen jeg vil, når det antakeligvis sitter en jukser med 1-2 studiepoeng mer en meg.

Så hva kan gjøres?
Jeg tror rett og slett vi må gi juksere en strengere straff, og straffe de oftere. Jeg mener man bør stryke hele faget hvor man blir tatt for juks. Sånn som det er i dag stryker du kun på den prøven du jukser på. Jeg har snakket med en del andre, og vet også med meg selv at terskelen for juks blir mye høyere om du stryker hele faget. Jeg skjønner heller ikke hvorfor vi skal gi noen som blir tatt for juks en reel sjanse til å hente seg inn igjen i faget. Tas du for juks på en prøve er sjansen stor for at du også har jukset på andre prøver i samme fag.

Dessverre ligger mye av problemet ofte også i at de som jukser slipper unna med unnskyldninger som «Jeg fikk bare en melding» derfor må i tillegg til strengere straffer også lærere bli strengere på det å straffe noen. Under en prøve er det totalforbud mot mobiltelefoner, da hjelper det ikke at man fikk melding. Om du må låne utstyr (for eksempel linjal) av naboen skal dette alltid gå igjennom sensor/lærer først, så direkte kommunikasjon mellom elever er aldri nødvendig.

Det må handles raskt for å sikre en rettferdig vurdering!
Så lenge det ikke gjøres noe ifra høyere hold vil jeg avslutte med å oppfordre alle til å minne kompisen på at juksing ikke er særlig kult.