Hvorfor i all verden?

Hvorfor i all verden?

 

I dag finnes det haugevis med «dusteregler» i Norge. Du er kriminell om du handler med deg mer en 250g tobakk ifra Sverige, du er kriminell om du ikke betaler avgift når du eier en TV og fra i år er du også kriminell om du tar sol før du er over 18. Dette er kun et lite knipe av «dustereglene» vi har her i Norge.

Jeg kom i snakk med en tysker over internett engang. Etter at jeg tappert prøvde å forklare han hvordan det norske ølsalget fungerer, må jeg si at jeg ble litt oppgitt når han tilslutt sa; og jeg siterer «Det er vel ikke så farlig om butikken stenger ølsalget klokken 20, dere kan jo bare gå på bensinstasjonen.» Da ble jeg rimelig oppgitt, men det fikk meg i alle fall til å innse hvor sinnssykt dumt det er å trekke en presenning over øl stativet. Tror regjeringen, helseetaten eller hvem det nå en er som sitter og finner på dette at vi drikker mindre om ølsalget stenger 3 timer før butikken!?

Når vi er inne på butikker, hvorfor får kun noen butikker ha åpent på søndag?
For ikke lenge siden var det en sak oppe som handlet om at plantasjen fikk holde oppe på søndag imens konkurrentene måtte stenge. Det er i seg selv er ganske urettferdig at plantasjen får selge møbler, hageutstyr og verktøy på søndager, imens Maxbo må stenge. Så hvorfor kan ikke bare alle butikker ha åpent på søndag? Myndighetene sier det er for «å bevare arbeidstakerens rettigheter.» Da er det kanskje på tide å lytte til arbeidstakeren da >Robin Holøien hos plantasjen<
De fleste søndagsjobber er til og med jobber jeg lover dere at studenter med stramt budsjett kommer til å prise seg lykkeligefor! Dessuten vil jo alltid butikken ha valget å stenge på søndager selv om det ikke er lovpålagt.

Dusteregler kan virke veldig harmløse hver for seg, men i sammen er de en skremmende trussel. Om regjeringen ikke respekterer at vi ønske oss frihet, eller ikke tror vi klarer å skille mellom rett og galt selv, og derfor går inn og detaljstyrer samfunnet. Kommer det til å svekke respekten for lovverket. Om du nesten hver eneste dag må irritere deg over dumme bestemmelser som at du ikke får ta solarium, eller MÅ SAGE AV BÅTEN DIN FOR Å BEHOLDE FISKEKVOTEN er det ikke særlig rart at folk kanskje tenker «Er lovene virkelig så viktige?»

Men som vår kjære leder sier:
“Noen må stå opp for reglene når det får konsekvenser for enkeltmennesker”
– Jens Stoltenberg

 

Jeg kunne sikkert skrevet en roman med korte forklaringer på alle dusteregler vi er lovpålagt å følge i det norske samfunnet. Det skal jeg spare dere for, men legg gjerne igjen en kommentar med lover og regler som irriterer dere.

 

4 kommentarer til «Hvorfor i all verden?»

 1. Må si meg veldig enig i det du skriver. Jeg føler selv at vi tar alt for høytidelig i Norge, ja søndagen skal være en “hviledag”. Men samfunnet har endret seg, mindre og mindre går i kirken, og dersom butikkene vil ha åpent og har muligheter til det. Så la de gjøre det, men da kan man ikke si ja til noen og nei til andre, alle skal få lov til det. Der jo deres valg om de vil ha åpent eller ikke.
  Og ja, hva er forskjellen på ha ølsalget fra 20 til 23, tror ingen vil komme til noe større skade en det som er i dag av det.

  Man kan lett tape en del penger i dag på å gjøre så mye rart, spesielt de nye reglene om solarium irriter mange. Noen har jo tatt sol siden de var 11.
  Her jeg bor er fri skuter kjøring vi vil ha, for nå får man bot på 10 000, dersom man bare skal ut og kjøre en liten tur uten noe særlig grunn.

 2. Grunnen til at man vil ha 18-års aldersgrense på solarium er vel enkelt og greit at det er skadelig, og at man dermed vil skjerme småjenter uten særlig god dømmekraft i å skade seg selv. Ingvild sier at vi vil tape mye penger på dette, men om antallet mennesker med hudkreft går ned, tipper jeg vel at man vil spare en hel del…

 3. Men da dette med solarium da har blitt en lov, så må jeg jo si at det er veldig liten vits i å ha den loven. Det er vel ingen politi eller vekter som står utenfor hvert solarium og sjekket at du faktisk har fylt 18 år. Så tror vel da at en småjente med dårlig dømmekraft vil bry seg fint lite om den loven og gå å steke seg i solariumet uansett.

  Også lurer jeg på om det er noen som vet hvorfor Kiwi butikken må lage en egen mindre del for å ha søndagsåpent, mens joker sjappa på hjørnet som jeg er rimelig sikker på er større enn de kvadratmeterene som er lovlig, har lov til å ha åpent?

Legg inn en kommentar